Vedeli ste, že táto super zdravá zelenina čistí cievy, lieči akné? A obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C než pomaranč, či citrón?
Okrem toho je plná aj ďalších prospešných látok a má takmer nekončiaci zoznam pozitívnych a liečivých účinkov na náš organizmus.
Idem sa s vami podeliť o to, čo všetko dokáže žerucha.
Žerucha extrémne dobre znižuje v tele oxidačný stres a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi. Čistí krv a cievy, zvyšuje úroveň energie, prečisťuje telo od toxínov, stimuluje chuť do jedla….
Šťava zo žeruchy je veľmi vhodná aj na problémy s pokožkou – lieči akné, ekzémy, vyrážky, vypadávanie vlasov, spálenie od slnka… jediné, čo je potrebné urobiť, je odšťaviť žeruchu a šťavu potom naniesť na postihnuté miesta. Na zosilnenie účinku si môžeme urobiť aj žeruchové zábaly a to buď zo šťavy (pri aplikácii na pokožku riediť s vodou v pomere 1:1), alebo z pomliaždených listov (zábal nechať pôsobiť 2 – 4 hod. a opláchnuť studenou vodou).
Žeruchu je najvhodnejšie užívať vždy v čerstvom stave, vtedy sú k dispozícii všetky jej liečivé zložky – listy pridáme do šalátu.
Najlepšie je piť z nej šťavu, ktorá sa mieša s vodou v pomere 1:5 (1 diel šťavy a 5 dielov vody). Nie je vhodné túto šťavu piť každý deň, ale každý druhý, aby sme telu poskytli dostatok času na postupnú detoxikáciu. Šťava sa musí piť vždy zriedená, pretože je tak silná, že by mohla teoreticky podráždiť sliznice tráviaceho traktu.
Ako pripraviť žeruchový šalát
Žeruchu si pestujem v sklenenej nádobke na vate, takže ostrihám lístočky, umyjem ich a zmiešam s pretlačeným cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Trochu posolím a okorením.
Pridávam aj zakúpené lístočky špenátu a rukoly. Môžu sa pridať aj paradajky…
Potom to chvíľku nechať postáť v chladničke.
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.