Aj keď na trhu existujú rôzne bylinkové tinktúry, kvapky, masti a aj ďalšie výrobky, najlepším variantom stále zostáva vytvoriť si vlastný výrobok doma. Čo všetko vyrobíme z byliniek?
Bylinkový ocot – na výrobu budeme potrebovať asi 4 lyžice nasekaných byliniek a biely vínny ocot. Bylinky vložíme do fľaše a zalejeme octom. Bylinky musia byť úplne ponorené.
Vhodné bylinky: bazalka, estragón, kôpor, vavrín, šalvia, tymian a medovka.
Bylinkový olej – k príprave potrebujeme olivový olej lisovaný za studena a nasekané bylinky. Bylinky vložíme do fľaše a zalejeme olejom. Pevne uzavrieme a zhruba 3 týždne to necháme stáť na svetlom mieste.
Vhodné bylinky: aromatické bylinky ako saturejka, pamajorán, mäta, tymian, yzop…
Bylinkový sirup – privedieme do varu 3 litre vody, v ktorých rozpustíme 3 kg cukru. Do tejto sladkej vody pridáme nasekané bylinky, zamiešame a zmes necháme celý deň lúhovať. Potom prelejeme cez sitko, pridáme citrón a znovu necháme celý deň odstáť. Takto vzniknutý sirup môžeme preliať do fliaš.
Vhodné bylinky: harmanček, levanduľa, aníz, rozmarín, medovka…
Bylinková soľ – nasekáme bylinky nadrobno a spolu so soľou ich vrstvu po vrstve ukladáme do pohára. Ideálny pomer byliniek k soli je 5:1.
Vhodné bylinky: kôpor, ligurček, petržlenová vňať, aníz, rozmarín, tymian
Bylinkové víno – do fľaše dáme nadrobno nasekané bylinky a zalejeme litrom suchého bieleho, alebo červeného vína. Zazátkujeme a dáme na slnečné miesto približne 3 dni lúhovať. Potom precedíme do inej nádoby a dáme do fľaše.
Vhodné bylinky: bazalka, harmanček, púpava, palina, šalvia, mäta
Bylinkový odvar – pripravujeme ho predovšetkým z koreňových a drevitých častí bylín. Na prípravu budeme potrebovať približne 30 gramov sušených, alebo čerstvých byliniek na pol litra vody. Vodu privedieme do varu, pridáme bylinky a necháme 15 minút variť. V chladničke tento odvar vydrží asi 24 hodín.
Vhodné bylinky: púpava, pýr….
Bylinková tinktúra – budeme potrebovať 4 diely čistého alkoholu, k tomu 1 diel nasekaných byliniek. Bylinky zalejeme alkoholom a necháme ich 2 – 3 týždne lúhovať. Potom precedíme a skladujeme v chlade a tme.
Vhodné bylinky: šalvia, mäta, rozmarín, rebríček…
Bylinková masť – budeme potrebovať asi 50 gramov sušených, alebo 100 gramov čerstvých byliniek a 500 gramov bravčovej masti, alebo vazelíny, včelieho vosku. Roztopíme masť, nesmie vrieť a vložíme bylinky, necháme povariť asi 10 – 15 min. Opakujeme to po vychladnutí 3x. Potom precedíme a uchovávame v chladničke.
Vhodné bylinky: nechtík lekársky, kostihoj, …
Tak už iba začať. Je veľa receptov, treba si iba vybrať ten správny pre seba.
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.