Tinktúra z Kapucínky
Kapucínka u nás voľne bežne nerastie. Sadím ju na záhrade zo semienka, je ťahavá, nenáročná. Začiatkom jesene rastlinka chytá „druhý dych“, takže kto nestihol tinktúru skôr, môže teraz.
Tinktúra z Kapucínky väčšej (Tropaeolum majus) je vhodná najmä pri hrozbe bakteriálnych nákaz – nákaza streptokokmi či stafylokokmi (aj pri baktérii Salmonella). Tie spôsobujú najmä zápaly močových ciest, dýchacích ciest a obličiek. Neznamená to, že nahradí antibiotickú liečbu za každých okolností. No môže výrazne znížiť riziko šírenia choroby v začiatkoch a neraz pomôže vyhnúť sa liekom.
Kapucínka je silné antibiotikum v prírodnej podobe.
Budeme potrebovať:
– Kapucínku väčšiu (Tropaeolum majus) – účinné látky sú všetky jej časti, najväčšia sila je v púčikoch, no tinktúra sa robí aj z celých kvetov, listov a stoniek
– alkohol 40 – 60%, prípadne vodka, lekárenský lieh
Postup je veľmi jednoduchý. Rastlinku natrháme na drobno do sklenenej fľaše. Zalejeme alkoholom tak, aby ani kúsok netrčal. Naloženú Kapucínku necháme macerovať na tmavom mieste, kam nesvieti slnko 14 – 21 dní. Treba občas skontrolovať a pretrepať, aby na hladine neostávali lístky. Následne ju scedíme cez husté sito či gázu a uskladníme vo fľaške z tmavého skla.
Kapucínka sa užíva po kvapkách, preto je vhodná fľaška s kvapkátkom. Dávkovanie je na 1kg váhy = 1kvapka. Toto množstvo je rozdelené na 2 až tri dávky denne, teda každých 12 alebo 8 hodín. Ešte zjednodušenejšie 15 kvapiek, alebo jedna malá lyžička 3x denne.
Deťom dávkujeme do horúceho čaju, či vody – alkohol sa odparí.
Tinktúra pomôže najmä v začiatkoch choroby. Pôsobí aj preventívne, najmä pri hrozbe opakovania bakteriálnych nákaz.
A na záver, Kapucínka je výborná aj do šalátov, chutí podobne ako žerucha. Korenistá, jemne štipľavá.
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.