Sirup zo Slezu maurského
Slez maurský obsahuje veľa vitamínu C, má protizápalové účinky, obsahuje sliz, preto pomáha chrániť sliznice slizovitými látkami, je výborný na suchý dráždivý kašeľ a súčasne zahlienenie, zmierňuje dráždenie na kašeľ. Je nápomocný pri zápale priedušiek, zápale hrtana, strate hlasu dýchavičnosti, astme, chrípke, nádche, prechladnutí.
Sirup je vhodný pre detičky od 1 roka. Odporúčam ho kombinovať so smrekovým sirupom, skorocelovým, materinodúškovým, tymiánovým, …
Postup výroby sirupu
Sirup pripravujeme priamo z čerstvých kvietkov po zbere nasekáme keramickým nožom a vložíme do uzatvárateľnej nádoby, zalejeme medom, prikryjeme viečkom, neuzatvoríme a zmes necháme macerovať ideálne na slnku. Každé 2 – 3 dni zmes scedíme a vymeníme kvety za čerstvé. Ideálne je tento postup opakovať 3 až 4 krát. V priebehu macerácie sa postupne bude meniť farba medu.
Tento sirup zásadne dávame do vychladnutého čaju, alebo konzumujeme po lyžičkách. Teplota čaju nesmie prekročiť cca 45 st. C, pretože sa zvýšenou teplotou znehodnotia účinné látky medu, slezu a aj slizovité látky rastliny.
Vymacerované kvety nemusíte vyhadzovať, môžu sa dať do citronády, alebo zjesť. Sú jedlé a veľmi chutné.
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.