Kto pozná Aróniu čiernoplodú, tiež aj „Čierna jarabina“, vie, že jej plody sú veľmi blahodarný prostriedok pôsobiaci na naše zdravie.
Najskôr som premýšľala čo s plodmi Arónie. Kry bohato zarodili, tak som sa rozhodla pre likér. Šťava z plodov má vysoký obsah vitamínu C, antioxidantov, rutín pre zdravé cievy, železo, jód, fluór, mangán a má karmínovočervenú farbu. Plody sú šťavnaté, chuť trpko – sladká, až zvieravá chuť, preto likér bude mať podľa mňa skvelú chuť.

Tak som začala:
– plody Arónie som v 5l pohári roztlačila, volila som väčšiu nádobu, pretože pri roztláčaní šťava „prská“ (inak stačí 3l)
– zaliala som túto zmes liehovinou (volila som gin)
– po 14 dňoch každodenného miešania tejto zmesi (teda ráno a večer som zmes pre-miešala) som do 1 l horúcej, prevretej vody pridala 1 kg cukru
– po vychladnutí cukrovej vody som roztok naliala do pohára k Arónii a znovu 14 dní miešala a miešala
– po uplynutí tejto čakacej doby som všetko v odšťavovači odšťavila a naliala do fliaš.

Výhodou je, že sa Arónia spracováva za studena, nedochádza tak k žiadnemu znehodnoteniu pôsobením tepla. Premiešanie zmesi je podľa môjho názoru veľmi dôležité a stojí za to denne chvíľku času tejto budúcej dobrôtke venovať.
Teraz koštujeme likér a s jeho chuťou som veľmi spokojná. Syn mal pripomienku, že na budúci rok skombinujeme chuť Arónie a višne. Tak som už teraz zvedavá na chuť, ktorú táto kombinácia prinesie.

Prajem pohodové chvíle…

Tento príspevok bol odoslaný v utorok, september 17th, 2019 o 8:10 a je zaradený pod články, fytoterapia, návody, Nezaradené, recepty. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätný odkaz - trackback z Vašej stránky.

3 komentárov

Asarat
 1 

Kolegyňa Vhiolynta, veľmi sa teším na sľúbenú ochutnávku 🙂

Kolega Chanik nás tu bohato zásobuje tinktúrou z plodov Arónie čiernoplodej a Ty teraz toto :).

No vy budete super dvojka v tomto.
A ak sa to bude dať, tak na Máj možno do istej časti by sme mohli do-miešať do nášho nápoja aj tento tvoj nápoj. Možno by to správne obohatilo tajomnú chuť nášho nápoja. 🙂

september 17th, 2019 at 12:43
Vhiolynta
 2 

Ďakujem Ašarat, ochutnávka bude.
A aj na máj zostane. Je to pre mňa veľká pocta. Ďakujem

september 18th, 2019 at 11:15
Chanik
 3 

Mila kolegyna, recept sa mi velmi paci a liker je nielen mnamka, ale aj liecivy. V tomto obdobi je dobre dat si za stamprlik kazdy den, na podporu imunity.

september 19th, 2019 at 20:59

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.


Copyright © 2018 - prirodna-medicina.SELEKCIA.SK - používame WordPress
Design blogov vytvorili InfoCreek