Ešte raz o zázvore
Čerstvý zázvor (Ďumbier lekársky) sa právom považuje za takzvanú super potravinu, ktorú ľudstvo konzumuje už tisícky rokov. Známe sú účinky zázvoru pri zmiernení bolestí, zlepšovaní trávenia, či znižovaní krvného tlaku.
Možné ho je užívať vo forme šťavy, alebo ako prísadu do rôznych jedál, nápojov, kokteilov, omáčok, polievok a pečených jedál.
Existujú však prípady, kedy by sa ľudia mali konzumácii tejto koreňovej zeleniny vyhnúť:
– poruchy krvotvorby – zázvor zlepšuje cirkuláciu krvi a je teda prospešný pri chorobách ako sú obezita, cukrovka, ochorenie zúžených artérií… Avšak v prípade hemofílie (ochorenie kedy krv stratila schopnosť zrážanlivosti) môže zázvor toto ochorenie ešte zhoršiť. Je to preto, lebo neutralizuje vplyv liekov, ktoré sa na hemofíliu predpisujú.
– užívanie niektorých liekov – pri užívaní liekov na cukrovku, alebo vysoký krvný tlak je dobré sa zázvoru vyhnúť. Keď sa zázvor skombinuje s inzulínom, beta blokátormi, alebo liekmi proti zrážanlivosti krvi, môže ovplyvniť ich účinky. Je tomu tak preto, lebo aktívne látky nachádzajúce sa v zázvore stimulujú riedenie krvi a znižujú krvný tlak.
– tehotenstvo – zázvor je bohatý na látka, ktoré podporujú trávenie a zdravie svalov. V tehotenstve ale môže viesť k predčasným kontrakciám a predčasnému pôrodu. Jeho konzumácia je preto počas posledného trimestra zakázaná a to aj napriek tomu, že dokáže zmierňovať ranné nevoľnosti.
Je dobre tiež vedieť, že užívanie zázvoru narúša absorpciu železa a niektorých v tuku rozpustných vitamínov zo stravy.
– nízka telesná váha – zázvor má vysoký obsah vlákniny a látok, ktoré zvyšujú pH v žalúdku a tvorbu tráviacich enzýmov v pankrease. To potom vedie k zrýchlenému metabolizmu a spaľovaniu tukov pri súčasnom potlačení chuti do jedla. Ale ak má človek nízku váhu a chce schudnúť, konzumácia zázvoru by mohla viesť k ďalšiemu chudnutiu, ochabovaniu svalov, zvýšenému vypadávaniu vlasov, alebo k nepravidelnej menštruácii.
– neodporúča sa vzhľadom na zvyšovanie tvorby žlče u ľudí s prítomnosťou žlčových kameňov.
Optimálna šálka čaju
Na prípravu 1 litra čaju je vhodné použiť maximálne 4 g čerstvého postrúhaného zázvoru (1 – 3 čajové lyžičky)/(na deň). V sušenej forme do 1 g. Čaj treba piť v menších dávkach.
Pri vyšších dávkach nad 4 – 5 g sú popisované niektoré nežiadúce tráviace ťažkosti, hnačky a srdcové poruchy.
Pre silné účinky sa vôbec neodporúča u detí do 3 rokov.
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.