Niektoré „buriny“ môžu byť pri správnej príprave lahodné. Napríklad šalát jedovatý (Lactuca virosa L.) je vhodný pri úzkostiach, bolestiach hlavy, svalov, kĺbov. Účinný je tiež na stíšenie nepokoja a zníženie úzkosti, a môže potláčať syndróm nepokojných nôh. Pri používaní doplnku z tohto šalátu užívame 30 až 120 miligramov extraktu pred spaním.
Medzi ľahko spoznateľné zdravé bylinky patria:
– Púpava: jedlá je celá rastlinka a listy obsahujú vitamíny A, C, K a tiež vápnik, železo, mangán a draslík, má antioxidačné vlastnosti a obsahuje horké kryštalické zložky, ktoré zrejme vysvetľujú jej liečivé vlastnosti
– Portugalka zeleninová (Portulaca oleracea L.): obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitamín E, A, C, vápnik, horčík, železo, riboflavín, draslík, fosfor a mangán. Pomáha pri močových a tráviacich problémoch, zistila sa tiež jej užitočnosť na kožné stavy, ako sú akné, psoriáza a spáleniny od slnka
– Mrlík biely: je ako špenát, trochu zdravší a ľahšie sa pestuje. Obsahuje betakarotén, Ca, bielkoviny, C, E, B6, tiamín, riboflavín, horčík, draslík
– Skorocel: podobný ako púpava. Mladé listy sú jedlé za surova, alebo varené a sú bohaté na vitamín B1 a riboflavín. V skutočnosti je táto „burina“ plná účinných zložiek, ako sú kyselina askorbová, benzeová, oleanolová, salicylová…Napomáha pri astme, kašli, TBC, reumatizme, problémoch s močovým mechúrom, cystitída, horúčkach, hnačkách, kožných problémoch, …
– Žihľava: obsahuje veľa železa, draslík, mangán, vápnik a vitamíny A, C, D a K. Každý pohár žihľavy nám dodá úžasných 1,790 IU vitamínu A, čo je trojdňový odporúčaný denný príjem. Je vhodná pri liečbe vysokého cholesterolu a upchatých ciev.
Prevažne sa konzumujú listy a korene, stonky dospelej rastliny sú dosť tuhé.
Medzi ľahko spoznateľné jedovaté rastliny patria:
– Hyacint, narcis, náprstník červený, imelo, oleander, lykovec, rozpuk, ricín, tis, blen, prilbica, menispermum, durman.
Veľmi vhodná iPhonová apka na určovanie rastlín má názov „Wild Edibles“. Prajem šťastný a pohodový zber a dobrú chuť k šalátikom zo zdravých byliniek, napríklad:
– 1 zväzok čerstvej mäty
– 1 zväzok čerstvej medovky
– 400 g špenátikových listov (z Billy)
– 1 zväzok mladých púpavových lístkov
– 1 zväzok mladých zaparených žihľavových lístkov
– 1 cibuľku
– kúsok čerstvého zázvoru
– 2 lyžice balsamico octu (s nastrúhaným zázvorom uvedieme do varu a cca 5 min. varíme. Odstavíme a zašľaháme olivový olej a víno. Osolíme a okoreníme. Máme zálievku)
– 6 lyžíc olivového oleja
– 1 lyžica vína
– soľ a korenie na dochutenie
Všetko nakrájame najemno, zmiešame, zalejeme, dáme schladiť a papkáme. Super je k tomu grilovaný encián… Dobrú chuť.
Jeden komentár
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.