V tomto období kvitne mäta pieporná, tak som to využila a vyrobila som si mätový olej.
Pripravila som si:
– drvič byliniek
– čerstvé listy mäty piepornej – hrsť/každý deň
– olivový olej
– sklenenú vzduchotesne uzatvárateľnú nádobu
Najskôr som si umyla hrsť lístkov mäty pod tečúcou vodou. Vložíme ich následne do drvidla a dobre podrvíme. Podrvené lístky mäty vložíme do sklenenej nádoby, zalejeme olejom a uzatvoríme.
Po 24 hodinách som olej scedila. Znovu som podrvila hrsť čerstvých mätových lístkov a zaliala tým istým olejom (scedeným). Celý proces som opakovala počas 5 dní. Olivový olej sa tak stáva čoraz koncentrovanejší.
Udržujem ho na chladnom a suchom mieste.
Tento olej je vhodný na použitie vnútorne po čajových lyžičkách, na zábaly a na inhalovanie nad teplou vodou.
Pomôže nám pri:
– upokojuje tráviacu sústavu, pomáha pri syndróme dráždivého čreva
– znižuje plynatosť a nafukovanie
– môže však zhoršiť žalúdočný reflux
– chráni pred rastom nádorov, je bohatá na fytonutrienty
– má antibakteriálne a antifungicídne účinky
– podporuje funkcie dýchacieho systému
– bežné nachladnutie
– pri bolestiach hlavy a na hrudníku
– podráždení kože a menších popáleninách, podráždenie kože
– zlepšuje zdravie ústnej dutiny (premývanie úst olejom počas 5-10 min.)
– zrýchľuje metabolizmus a pomáha pri chudnutí…
Pridávať si ho môžeme do čajov, džúsov, alebo smoothies. Povzbudí nás vtedy, keď cítime, že máme málo energie.
Na osvieženie si ho môžeme vmasírovať do spánkov a na zápästia. Pár kvapiek do úst zasa príjemne osvieži náš dych.
Dá sa vyrobiť aj chladivý dezodorant, ústna voda…
Mäta je ale aj vynikajúca na jahňacinu, do zmrzliny, šalátov…
Ešte pre zaujímavosť, mäta pieporná pochádza z Ázie a Stredomoria. Gréci ju používali na čistenie stolov na ktorých hodovali a do kúpeľa. Rimania ju používali ako pomoc pri trávení, osviežovač dychu, do posilňujúceho likéru, do ovocných kompótov a parfumov. Staroveký židia rozhadzovali mätu po dlážke synagógy. Mäta sa našla v egyptských hrobkách z roku 1000 pred n.l.
A ešte trochu histórie – názov mäta je odvodený od mýtickej riečnej nymfy Minthé, ktorá „padla do oka“ gréckemu bohovi podsvetia Hádovi. Jeho žiarlivá manželka premenila Minthé na rastlinu, aby každý mohol po nej šliapať a drviť ju. Vďaka vôni však Hádes mohol stále cítiť jej prítomnosť.
Teraz chcem robiť ústnu vodu z mäty. Budem potrebovať 3PL mäty, 3PL šalvie a 3 klinčeky. Všetko zalejem horúcou vodou (500ml) a nechám vychladnúť. Potom scedím a uskladním v chladničke. Táto dávka by mala byť spotrebovaná do 3 dni.
Jeden komentár
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.