Priaznivé účinky cesnaku ľudstvo pozná už od nepamäti. Jedli ho otroci, ktorí postavili pyramídy, antickí lekári ním liečili choroby. V stredoveku prevládal názor, že nás vie ochrániť aj pred zlými silami, či upírmi a v Sovietskom zväze ho zvykli nazývať „ruský penicilín“. Ako to v skutočnosti s touto pochúťkou je?
Typický cesnakový zápach, ktorý mnohých z nás odrádza,spôsobujú sírne zlúčeniny, ktoré obsahuje najmä alicín.Vďaka obsahu týchto látok má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Okrem tiosulfinátov (zlúčeniny síry) ukrýva cesnak i ďalšie tromfy. Nájdete v ňom vitamíny B1, B2, C a aj potrebné minerály ako sodík, draslík, jód, selén, zinok, vápnik, železo a kyselinu kremičitú. Ich pôsobením cesnak umožňuje telu bojovať so „zlým“ cholesterolom a podporuje tvorbu toho „dobrého“.

Poznáte všetky jeho pozitíva?

Tiosulfináty obsiahnuté v cesnaku majú antibiotický účinok. V súčasnosti dokonca prebieha polemika, že je účinnejší ako antibiotiká, pretože dokáže eliminovať aj tie druhy mikroorganizmov, proti ktorým žiadne antibiotiká nepôsobia. Aromatické strúčiky majú taktiež potenciál v liečbe rakoviny. Dokážu chrániť pečeň počas chemoterapie a potvrdili sa aj ich preventívne účinky.

Krvný obeh vo forme

Pri pravidelnej konzumácii prospieva srdcu, znižuje krvný tlak, preventívne pôsobí proti kôrnateniu ciev a usádzaniu tukových čiastočiek v tepnách. Čistí krv, pretože povzbudzuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Znižuje jej zrážanlivosť a tým predchádza infarktu a mŕtvici. Zabezpečuje intenzívnejšie prekrvenie mozgu, čo zlepšuje pamäť a myslenie. Z jedálnička by cesnak nemali vylúčiť ani diabetici, lebo dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.

Bojovník proti starobe

Cesnak je aj účinným antioxidantom. Obsahuje dokonca viac antioxidačných látok ako vitamíny C a E. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré sa do tela dostávajú dýchaním a prispievajú k opotrebúvaniu organizmu. Takýmto spôsobom spomaľuje starnutie a predlžuje život.

Pri nádche či akné poslúži aj zvonku

Antivírusový efekt pochutiny vieme oceniť najmä v období prechladnutí a chrípok. Inhalácia čerstvo nasekaného cesnaku vám upchaté dutiny prečistí omnoho účinnejšie ako rôzne spreje z lekárne. Antibakteriálne pôsobenie je vhodným prostriedkom aj na boj s akné. Jediný čerstvý strúčik denne vie infekciu, ktorá ho spôsobuje, potlačiť či úplne zničiť.

Ako ho správne jesť?

Veľmi dôležité však je, akým spôsobom ho budete konzumovať. Tepelnou úpravou sa antibiotické pôsobenie znižuje, a teda by ste ho mali jesť najmä v čerstvej forme. Je vhodné ho nakrájať alebo roztlačiť a nechať chvíľočku odstáť. Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok by ste nemali používať kovové nástroje (nahradiť ich môžete napríklad keramikou či plastom).

Radšej slovenský

Dovezený chemicky ošetrovaný cesnak sa domácemu zďaleka nevyrovná – účinok jedného strúčika domáceho cesnaku údajne obsahuje toľko prospešných látok ako celá hlavička toho z dovozu. Koniec koncov, rozdiel cítiť aj v chuti – čínskeho cesnaku na dosiahnutie požadovanej arómy musíte do jedla pridať podstatne viac ako slovenského či napríklad maďarského.

Dva strúčiky a dosť

Hoci má cesnak ohromné množstvo priaznivých účinkov, dva strúčiky denne sú viac než dosť (počas chrípkového obdobia maximálne štyri). Ak to s konzumáciou preženiete, vaše telo bude protestovať. Môže spôsobiť migrénu, bolesti šliach, svalov, pocit slabosti i dermatitídu. Vyhýbať by sa mu mali ľudia s citlivejším trávením, pacienti s vredovým ochorením a tehotné ženy.

Čo s nepríjemným zápachom?

Ak ste zástancom tejto potraviny a pravidelne ju konzumujete, musíte si poradiť aj s nepríjemným zápachom. Silice, ktoré obsahuje, sa vylučujú nielen tráviacim traktom, ale aj pľúcami a pokožkou. Napriek tomu, že je cesnak silne aromatický, dá sa s týmto vedľajším účinkom bojovať a nie je potrebné sa obmedzovať. Odporúča sa žuť čerstvú petržlenovú vňať alebo lístky mäty či kávové zrnko. Milovníci cesnaku taktiež tvrdia, že pohár mlieka problém vyrieši. Niektorí konzumenti zas veria, že pomôže aj obyčajná žuvačka.

Tags:

Tento príspevok bol odoslaný v utorok, august 8th, 2017 o 9:17 a je zaradený pod články, návody, recepty. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätný odkaz - trackback z Vašej stránky.

8 komentárov

Thalassa
 1 

Cesnak detoxikuje krv a lymfu, je ucinny proti buseniu srdce, reume, parazitom, edému, zlatej zile, astme. Silny omladzujuci charakter má, je afrodiziakum, posilnuje kvalitu a pocet spermii, dá pocit stability, ale posilnuje krvácanie, zohreje krv a posobi na otupenie ducha – zhorsuje intuiciu napr.

august 9th, 2017 at 1:23
Thalassa
 2 

Velmi sa chuti s ghim -tepelne upravenym maslom ,o tom by vedel viac Asarat

august 9th, 2017 at 1:28
Ašarat
 3 

Áno krásne spomienky ako sme to jedli v labáku. To maslo malo tuším pár týždňov :D, ale nám chutilo a tá atmosféra vtedy mi navždy utkvela v pamäti.
A samozrejme môžem potvrdiť, že chuťove je to celkom dobré. Žiaden Thalassov extra prípravok ktorý vám kyslosťou vyrazí mozog z hlavy 😀 😀 .

august 9th, 2017 at 12:47
Thalassa
 4 

Skor budem pit kyslu tinkturu na posilnenie oblicky ,ako jedovatú masáznu substanciu z chladnicky.

august 10th, 2017 at 0:51
Thalassa
 5 

Aspon Ti zastavil bronchiálnu astmu,aj v zlom je daco dobrého.

august 10th, 2017 at 0:56
Ašarat
 6 

Áno všetko zlé je na niečo dobré 😀 😀 Prežil som aj iné tvoje pokusy 🙂 .
Takže mohol by si vyrobiť také maslo a ja dodám cesnak. A dáme si to v centrále v tvojom labáčiku :).
Pozveme aj kolegov nech prídu ochutnať a verím, že im to zachutí.

august 10th, 2017 at 9:01
Lumina
 7 

Mňam. Ja lubim cesnak v kombinácii aj s obyčajnym maslom. Ale verím že s ghí je tiež fantastický 🙂

Ja som cesnak užívala na podporu liečby mykózy. A zvykneme ho denne používať aj v chrípkových obdobiach. Počula som však a aj mne sa zdá, že spoľahlivejšie zaberie ako prevencia resp. najneskôr v počiatočnej fáze chrípky/nachladnutia keď sa ním človek začne dopovať, než keď ho človek začne jesť až po rozvinutí príznakov.

Zápachm, ktorý môže ľudí obťažovať, no to je jediné mínus. Ale doma to nevadí a kancelária má našťastie okná a dá sa vetrať :)) Proti zápachu mne nič nezabralo, proste to cítiť ako sa písalo cez pokožku, z celého človeka, a dlho. 😀 Stará mama sa vždy sťažuje, keď dojdem na návštevu, aj keď som cesnak jedla 2-3 dni dozadu 😀

Účinok mlieka som zatiaľ neskúšala, vďaka za tip. 😀

august 10th, 2017 at 21:08
Thalassa
 8 

Cesnak jednak navodi pocit istoty, ale na druhej strane spomaluje rozvoj intuicie, preto pre liecitela len zriedka a málo je priepustné. Ghi lahko vieme pripravit aj doma – maslo zohrejeme a ked sa zacina penit, penu ostránime, bielkovina sa usadi na dno a skoncime s varenim. o pár minút precedime, dostaneme peknú zltú masticku, ktorá má vonu ako pukance. Nemusime skladovat v chladnicke, nepokazi sa ani o pol roka. je plná vit. A,D,E,B.

august 10th, 2017 at 23:57

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.


Copyright © 2018 - prirodna-medicina.SELEKCIA.SK - používame WordPress
Design blogov vytvorili InfoCreek