Je chladné počasie a vtedy nám veľmi vhodne padne čajík, ktorý zahrieva, v malých dávkach znásobuje vnútorné teplo.
Zázvorový čaj s citrónom – je najpopulárnejším zimným nápojom. Keď už je človek prechladnutý a má nádchu, je to veľmi efektívny liek. Pomáha vrátiť chuť, dobrú náladu, sviežu farbu tváre a žiarivosť očiam.
V staroveku zázvor nazývali „panacea“ liek od všetkých chorôb. Pochádza z tropickej Ázie (bližšie z juhu Číny) a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni.
Najväčšími vývozcami sú India, Čína a Indonézia.
Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína aspirín. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. V sušenom stave sa vôňa stráca a chuť je dvakrát ostrejšia. Pred použitím je vhodné sušený ďumbier namočiť.
Okrem tepla vzbudzuje chuť, podporuje látkovú výmenu a odhlieňuje. Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo – cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy a tlmí bolesti hlavy. Riedi krv, vďaka čomu je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom, aktivizujú sa zmyslové funkcie a schopnosť vnímania (intelektu).
Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť.
Obzvlášť sa hodí tomu, kto má pomalý látkový metabolizmus a tuk sa u neho hromadí rýchlo.
Zázvorový čaj odstraňuje bolesti brucha a keď pridáme ešte mätu, kvet bazy čiernej, kardamon, šafran – to všetko varíme a necháme vylúhovať, máme „tisícročný jogínsky“ zázvorový čaj. Na dochutenie, ak chceme, pridáme trstinový cukor a mlieko.
Lekári tibetskej medicíny radia: keď sa chceš zotaviť – pi pred jedlom, keď chceš schudnúť – pi po jedle.
Vzhľadom k tomu, že zázvorové horčiny sú pomerne silné, zaobchádzajme s nimi pri vnútornom užívaní opatrne. Ďumbier by mali obozretne užívať ľudia so žalúdočnými, dvanástorníkovými a črevnými vredmi, kolitídou, Crohnovou chorobou, tehotné a kojace ženy, malé deti.
Zázvorový čaj
Na jednu šálku treba 10 – 20 g koreňa zázvoru (1čajová lyžička), ktorý očistíme a narežeme na jemné kúsky (môžeme ho aj nastrúhať). Zalejeme to pohárom vriacej vody a necháme postáť. Po 10 min. pridáme trochu mäty, medovky, alebo iných bylín a po ďalších 10 min. čaj podľa chuti doplníme trstinovým cukrom (medom) a citrónom. Preventívne ho pijeme 3 – 4 krát denne, viac sa neodporúča.
Veľmi spríjemní chuť čaju malý kúštik kandovaného zázvoru.
Kuracie mäso so zázvorom
Čerstvo nastrúhaný zázvor, nakrájaná cibuľka a trochu sójovej omáčky sa v miske zaleje olivovým olejom. Vhodné je pridať cesnak. Do tejto zmesi ponoríme nakrájané kuracie mäso a necháme ho aspoň 12 hodín odležať v chladničke. Takto napácované mäso potom osmažíme na panvici, podávame ho napr. s ryžou.
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.