Kto pozná Aróniu čiernoplodú, tiež aj „Čierna jarabina“, vie, že jej plody sú veľmi blahodarný prostriedok pôsobiaci na naše zdravie.
Najskôr som premýšľala čo s plodmi Arónie. Kry bohato zarodili, tak som sa rozhodla pre likér. Šťava z plodov má vysoký obsah vitamínu C, antioxidantov, rutín pre zdravé cievy, železo, jód, fluór, mangán a má karmínovočervenú farbu. Plody sú šťavnaté, chuť trpko – sladká, až zvieravá chuť, preto likér bude mať podľa mňa skvelú chuť.
Tak som začala:
– plody Arónie som v 5l pohári roztlačila, volila som väčšiu nádobu, pretože pri roztláčaní šťava „prská“ (inak stačí 3l)
– zaliala som túto zmes liehovinou (volila som gin)
– po 14 dňoch každodenného miešania tejto zmesi (teda ráno a večer som zmes pre-miešala) som do 1 l horúcej, prevretej vody pridala 1 kg cukru
– po vychladnutí cukrovej vody som roztok naliala do pohára k Arónii a znovu 14 dní miešala a miešala
– po uplynutí tejto čakacej doby som všetko v odšťavovači odšťavila a naliala do fliaš.
Výhodou je, že sa Arónia spracováva za studena, nedochádza tak k žiadnemu znehodnoteniu pôsobením tepla. Premiešanie zmesi je podľa môjho názoru veľmi dôležité a stojí za to denne chvíľku času tejto budúcej dobrôtke venovať.
Teraz koštujeme likér a s jeho chuťou som veľmi spokojná. Syn mal pripomienku, že na budúci rok skombinujeme chuť Arónie a višne. Tak som už teraz zvedavá na chuť, ktorú táto kombinácia prinesie.
Prajem pohodové chvíle…
3 komentárov
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.