Popis
Palina je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Obvykle ju hlavne alergici poznajú sťa silný alergén, v jednej vete spomínaný i s jej spolubojovníčkou Ambróziou a najmä v období rozkvetu sa jej snažia vyhnúť oblúkom. Avšak o kus radšej ju majú v tekutom skupenstve, vo forme Absinthu, kde tvorí jednu zo zložiek tohto bylinkového, prenikavo alkoholického moku, ktorý zdedil po nej svoj ľúbezný názov.
Avšak korene (pôvod) paliny nie sú len rýdzo alkoholické, do značnej miery sú aj magické. Okrem toho, že patrila medzi najvýznamnejšie rastliny starovekého lekárstva, používala sa aj čoby rituálna bylina. Spájaná bola s elementom Vzduch a ženským princípom – bohyňou Venušou. V Ázii a Európe ju využívali pre magické účely, napríklad starí Germáni i Kelti ňou vyháňali démonov, zastávala funkciu kadidla, poprípade sa pri odprevádzaní mŕtvych ohňom do večného života na hranicu položil zväzok paliny pre odohnanie diabla a duchov nespratných.
Medzi inými sa palina považovala za bosorácku bylinu a nezriedka jej boli pripisované až nadpozemské schopnosti. Námatkovo uvádzam, že v Indii bola zasvätená bohovi Šivovi a i tu sa používala rovnako ako v Európe proti démonom a zlým duchom. A keď už spomíname bohov, u Vikingov bola spriahnutá s bohom hromu Thorom.
Palina obsahuje silicu, triesloviny, organické kyseliny ako kávovú a gallovú, tujol, tujón, glykozidné horčiny absintín a anabsintín, flavonoidy, živicu a rôzne ďalšie látky.
Výskyt
Máloktorá bylina je tak rozšírená ako palina. Je približne 300 druhov paliny, no najznámejšie sú pralina pravá, dračia a ročná. Je to trvalka, dorastajúca do výšky až jedného metra, vyskytujúca sa hojne na skalnatých stráňach, rumoviskách, pri cestách, teda v podstate všade, ale viac preferuje južné časti než severné našej malebnej krajiny.
Pôdu obľubuje bohatú na vápnik a dusík a podobne ako Yzop sa nekamaráti s mokrou a kyslou. Kvitne od júna až do septembra. Rozmnožovať ju možno výsevom, ak sa dá, tak v marci až apríli do pareniska, poprípade po mrazoch priamym výsevom. Na jeseň sa dá rozmnožiť delením trsov, poprípade odrezkami z koreňov.
Zber
Zbierame mladé lístky a mladé vrcholky bylín, do hrúbky stonky 5 mm, čo približne znamená pri dĺžke hornej časti asi 25 cm. Využíva sa sa hlavne vňať, ktorá je bohatá na horčiny a triesloviny. Sušíme ju podobne ako Yzop pri teplote do 35 °C, pričom palina dosť dlho schne, preto sa môžu hrubšie stonky pozdĺžne rozrezať. Ak si chceme zgustnúť na koreni, vykopávame ho na jar alebo jeseň. Ten sa suší bežným spôsobom, avšak pri paline je lepšie sa zamerať na vňať.
Využitie
Palina sa používa na liečenie (najvhodnejšia palina pravá) alebo ako korenie na dochutenie pokrmov. Hlavne dračia má štipľavo korenistú chuť a je z tohto titulu vhodná na dochucovanie polievok, šalátov, plniek, omáčok, bylinkového masla, poprípade pri príprave mäsa hovädzieho, baranieho a hydinového. Ako sa už spomenulo, aj pri príprave Absinthu.
Ako liečivo sa používa vo forme čaju a má priaznivý vplyv na tvorbu žalúdočných štiav a ovplyvňuje činnosť žlčníka a pečene.
Na čaj potrebujeme lyžicu paliny, zalejeme 2 dl vriacou vodou, necháme 10-15 minút lúhovať, scedíme a pijeme. Ak máme odvahu.
Upozornenie: Chuť tohto čaju je prudko horká. Ak si chcete otestovať funkčnosť receptorov horkosti na jazyku, niet lepšieho prostriedku než čaj z paliny! 🙂 V každom prípade, aj na horkosť tohto druhu sa dá zvyknúť, ako som si i ja sám odskúšal. Človeku to po chvíli aj začne chutiť… Nehovoriac o tom, že horká chuť ako taká má aj svoje veľké pozitíva. Podľa tradičnej čínskej medicíny má horká chuť schopnosť ochladzovať, spevňovať a odvádzať vlhkosť. Z toho vyplýva, že potraviny vládnuce horkosťou pomáhajú odstraňovať opuchy, znižovať vysoký krvný tlak a horúčku a tiež môžu pôsobiť preventívne proti nádorom. Rovnako má aj blahodarný vplyv na tráviacu sústavu a takto chutiace potraviny pomáhajú, priam uľahčujú proces trávenia, odbúravajú tuky a podporujú vylučovanie toxických látok = detox. Vyvolávajú i pocit sýtosti, zrýchľujú metabolizmus a týmto vlastne priamo či nepriamo napomáhajú aj pri chudnutí. Nezriedka majú horké potraviny aj menej kalórií. Nech je ako je, horká chuť je super, i napriek tomu, že má len málo fanúšikov. Radšej sme všetci na sladké, hejže hej?
Aby sme si však zhrnuli, okrem iného, benefity paliny sú:
- Podporuje imunitu
- Má antibakteriálne a antivírusové účinky
- Protirakovinové účinky
- Zmierňuje horúčku a tlmí bolesť
- Upokojuje žalúdok, zlepšuje funkciu pečene pri žltačke, zlepšuje funkciu žlčníka = tvorbu žlče
- Močopudné účinky
- Pri Crohnovej chorobe
- Podporuje trávenie
- Proti bolestiam hlavy
- Čistí hrubé črevo od parazitov
- Odstraňuje plynnatosť
- Uvoľňuje menštruačné bolesti
Tags: horúčka, imunita, močopudné, palina, parazity, pečeň, rakovina, trávenie, žlčník
3 komentárov
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.