12
jún

Alchemilka

   Autor: znachor   v fytoterapia, návody, recepty, Zdravie | Zobrazené: 7x

Milí priatelia, máme bylinkovú sezónu v plnom prúde, momentálne okrem iných rastlín kvitne aj alchemilka, je teda čas na zber a spracovanie. Alchemilky poznáme viac druhov, asi najznámejšie sú Alchemilka obyčajná, Alchemilla vulgaris, alchemilka mäkká. Alchemilla mollis a Alchemilka žltozelená, Alchemilla xanthochlora. Všetky tri majú liečivé účinky a sú často využívané v ľudovom ale i profesionálnom liečení. Z alchemilky môžeme pripraviť napríklad čaj, tinktúru ale aj masť či gél, či už len zo samostatnej alchemilky, alebo v kombinácii s inými bylinkami, napríklad šalviou lekárskou, materinou dúškou, pamajoránom.
Alchemilka má protizápalové, spazmolytické, antioxidačné, adstringentné, antimikrobionálne, hemostatické a upokojujúce vlastnosti. Alchemilka je známa najmä ako ženská bylinka, ale je prospešná aj mužom. Zmierňuje menštruačné bolesti, problémy pri menopauze, pomáha pri zápalových procesoch v tele, ústnej dutine, močových cestách. Odporúča sa používať po extrakcii zubov, pri liečení cýst a myómov v maternici.

Tento príspevok bol odoslaný v streda, jún 12th, 2024 o 14:36 a je zaradený pod fytoterapia, návody, recepty, Zdravie. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätný odkaz - trackback z Vašej stránky.

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.


Copyright © 2018 - prirodna-medicina.SELEKCIA.SK - používame WordPress
Design blogov vytvorili InfoCreek